Merhaba Ziyaretçi,
Forumdaki Bilgi Ve Linklerden Daha Fazla Yararlanabilmek İçin Forumumuza Kayıt Olmanızı Tavsiye Ediyoruz..

_____________________
|Üniversiteliler Platformu|
Merhaba Ziyaretçi,
Forumdaki Bilgi Ve Linklerden Daha Fazla Yararlanabilmek İçin Forumumuza Kayıt Olmanızı Tavsiye Ediyoruz..

_____________________
|Üniversiteliler Platformu|
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
Anasayfa|Univli.com|GaleriAramaLatest imagesGiriş yapKayıt Ol
Bize Artık www.sinavzamani.net Adresinden Ulaşabilirsiniz...

 

 Yurttan Sesler Korosunun annesi Tüfekçi Hayatını Kaybetti

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
AsiBoy
[ YÖNETİCİ ]
[ YÖNETİCİ ]
AsiBoy


Erkek
Oğlak Yılan
Mesaj Sayısı : 1978
Yaş : 106
Katıldığı Yer : Erzurum
Puanı : 0
Rep Gücü : 1043605
Kayıt tarihi : 29/08/08

Yurttan Sesler Korosunun annesi Tüfekçi Hayatını Kaybetti Empty
MesajKonu: Yurttan Sesler Korosunun annesi Tüfekçi Hayatını Kaybetti   Yurttan Sesler Korosunun annesi Tüfekçi Hayatını Kaybetti Icon_minitimeC.tesi 7 Şub. 2009 - 19:11

Yurttan Sesler Korosu’nun annesi Tüfekçi’ye veda


Yurttan Sesler Korosunun annesi Tüfekçi Hayatını Kaybetti Fft17_mf176250

Türk halk müziğinin en önemli isimlerinden biri olan Neriman Altındağ Tüfekçi, İstanbul’da düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı
İstanbul’da önceki gün yaşamını yitiren, Türk halk müziğinin duayenlerinden Neriman Altındağ Tüfekçi, sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

Florence Nightingale Hastanesi’nde 83 yaşında hayatını kaybeden sanatçı, 1942’de Ankara Radyosu’na girdi. 1949’da Yurttan Sesler Korosu Şef Yardımcılığı’na atanan Tüfekçi, 1950’de repetitör ve 1953 yılında solist öğretmen unvanlarını aldı.
Tüfekçi, 1957’de Yurttan Sesler Kadınlar Korosu’nu kurup yönetti. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nın kuruluş çalışmalarına katılan, kurucu yönetim kurulu üyesi ve öğretim görevlisi olarak çalışan sanatçının 100’den fazla derlemesinin yanı sıra eşi Nida Tüfekçi ile birlikte yazdığı “Memleket Türküleri” adlı bir de kitabı bulunuyor.
Tüfekçi’nin Teşvikiye Camii’nde, öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazına, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarigül’ün yanı sıra sanatçının çok sayıdaki yakınları ve sevenleri katıldı.

DOSTLARI TÜFEKÇİ’Yİ ANLATTI
Yorumculuğun doruklarındaydı
Ali Rıza Binboğa (THM sanatçısı ve MESAM Yönetim Kurulu Başkanı):

Tüfekçi, halk müziği yorumculuğunun doruk noktasındaki şahsiyetti. Öyle bir yorumlama gücü ve tarzı vardı ki, çok sayıda soliste örnek olmuştu: Hatta kendi adıyla anılan bir yorum tarzı ortaya çıkmıştı. Epeyce öğrenci yetiştirmişti; o öğrenciler o ekolü yaşatmaya devam ediyor. Ancak Türk halk müziğinin hanımefendiler dönemi böylece sona ermiş oluyor. Onların anısını yaşatacak tedbirlerin hem devlet hem de sivil toplumca alınması gerekli.

Asla yerine onun gibisi konulamaz
Mustafa Sağyaşar (Devlet sanatçısı):

Tüm sanat camiası öyle bir değeri yitirdi ki, bir daha asla yerine onun gibisi konamaz. Bence bu kalabalık Neriman Altındağ için çok az; onun cenazesine katılmak için mutlaka sanat camiasından biri olmak gerekmez. Türk halk müziği sevenlerin de burada olması lazım; çünkü onlar sevenleriyle bu mevkiye gelmiş insanlar. Bu yeri dolmaz sanatçı, Ankara Radyosu’nda bana bir abla gibi, şefkatle sevgiyle yaklaşmıştı. Tüm sevenlerinin başı sağolsun.

Dünya müziğiyle köprü kurdu
Arif Sağ (THM sanatçısı):

Türkiye’de müzik dünyasının giderek yozlaşmasından, rantın ön plana çıkmasından tamamen uzak bir insandan bahsediyoruz. İlkeleri olan, halk müziğiyle dünya müziği arasında köprü kuran bir insandı Neriman Hanım. Bugün eğer müziğin yozlaşmamasını isteyen bir mantalite varsa bu ülkede, bu Neriman Hanım gibilerin serptiği tohumlar sayesindedir. Eğer müziğe bakışı onlardan doğru öğrenmemiş olsaydık, biz de bu yozlaşmanın içinde olacaktık; para kazanmak için ödünler verecektik. İlkeli müzisyenler giderek azalıyor Türkiye’de; gerek devletin politikası gerek medyanın yapısı nedeniyle, gidenlerin yerine onlar gibi insanlar gelmiyor.

Halk müziğinin ilk kadın şefiydi
Prof. Dr. Cihat Aşkın (İTÜ Türk Müziği Devlet Kons. Md.):

Neriman Altındağ Tüfekçi, sadece Türk halk müziğinin değil, bütün Türkiye’nin en büyük sanatçılarındandı.
Türk halk müziğindeki ilk kadın şef, ilk kadın solist ve ilk kadın radyo sanatçısı olması, Cumhuriyet tarihindeki kadınların mücadelesinde de bir anlamda ön saflarda yer alması anlamına gelmişti. Müziğimizin en güzel ve otantik haliyle söylenmesi konusunda örnek olmuştu. Altındağ, Yurttan Sesler Korosu’nun annesiydi; İTÜ’nün de kurucularından, ilk Yönetim Kurulu üyelerindendi.
Onun bıraktığı kültürel mirası, kurum olarak her zaman yaşatacağız.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.univ.yetkin-forum.com
 
Yurttan Sesler Korosunun annesi Tüfekçi Hayatını Kaybetti
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: GENEL KONULAR & GÜNDEM :: Kültür & Sanat-
Buraya geçin: