Merhaba Ziyaretçi,
Forumdaki Bilgi Ve Linklerden Daha Fazla Yararlanabilmek İçin Forumumuza Kayıt Olmanızı Tavsiye Ediyoruz..

_____________________
|Üniversiteliler Platformu|
Merhaba Ziyaretçi,
Forumdaki Bilgi Ve Linklerden Daha Fazla Yararlanabilmek İçin Forumumuza Kayıt Olmanızı Tavsiye Ediyoruz..

_____________________
|Üniversiteliler Platformu|
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
Anasayfa|Univli.com|GaleriAramaLatest imagesGiriş yapKayıt Ol
Bize Artık www.sinavzamani.net Adresinden Ulaşabilirsiniz...

 

 Türklerin En Çok Tükettiği Gıda EKMEK !

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
AsiBoy
[ YÖNETİCİ ]
[ YÖNETİCİ ]
AsiBoy


Erkek
Oğlak Yılan
Mesaj Sayısı : 1978
Yaş : 106
Katıldığı Yer : Erzurum
Puanı : 0
Rep Gücü : 1043549
Kayıt tarihi : 29/08/08

Türklerin En Çok Tükettiği Gıda EKMEK ! Empty
MesajKonu: Türklerin En Çok Tükettiği Gıda EKMEK !   Türklerin En Çok Tükettiği Gıda EKMEK ! Icon_minitimePerş. 9 Şub. 2012 - 8:08


Türk Obezite Derneği tarafından yapılan,

"Türkiye'de Beslenme Alışkanlıkları ve Fiziksel Hareketlilik Düzeyi Saptama Araştırması" sonuçlarına göre, Türk toplumu en çok ekmek tüketiyor.

Araştırma sonuçlarına ilişkin Swissotel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Dernek Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, araştırmanın bu güne kadar bu alanda Türkiye'de yapılan en kapsamlı ve en çarpıcı araştırma olduğunu belirtti.

Bağrıaçık, araştırma sonuçlarına göre geleneksel beslenme tarzının devam ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ekmek, çorba, peynir, zeytinle beslenme şekli devam ediyor. Sütü çok az tüketiyoruz. ABD'de bir yılda kişi başına 400 kilogram, Avrupa'da kişi başına 360 kilogram süt tüketilirken, Türkiye'de fert başına yılda yalnız 26 kilogram, günde 70 gram süt tüketiyoruz. Şeker tüketimimiz Türkiye olarak yılda 27 kilogram. Bu TÜBİTAK'ın 2010 verilerinden aldığım bir değer. ABD'de 37 kilogram, Belçika'da 52 kilogram, Almanya'da 40 kilogram, Fransa'da 35 kilogram, Rusya'da 40 kilogram, Brezilya'da 60 kilogram ve İsrail'de 66 kilogram şeker tüketiliyor.

Yemek öğünlerimiz düzenli değil. Yemek yemeye çok fazla vakit ayıramıyoruz. Ara öğün alışkanlığı çok az. Ara öğünlerde tost, simit, bisküvi tüketiyoruz. Yeterli ve dengeli beslenme kavramı kimsede oluşmamış durumda. Kalori hesabını, besinlerin içeriklerini toplumumuz çok az biliyor. En önemlisi de televizyon, bilgisayar ve çocukların oynadığı elektronik aletler ile oynama süresi günlük hareketin 2-3 misli."

-Araştırma sonuçları-

Bağrıaçık, 11 bölge içinde 12 ilde yapılan araştırma kapsamında, Türkiye çapında 15 yaş üstü, ayda en az bir kez ev dışında öğün tüketen, değişik sosyo-ekonomik gruplardan 1536 kişiyle doğrudan, kantitatif araştırma tekniği ile görüşüldüğünü söyledi.

Görüşülen kişilerin yüzde 50,3'ünün kadın, yüzde 49,7'sinin ise erkek olduğunu belirten Bağrıaçık, görüşülen kişilerin yaş ortalamasının da 36,5 olduğunu kaydetti.

Yaklaşık halkın yüzde 90'ı tarafından kalori hesabı yapılmadığını savunan Bağrıaçık, Türkiye'de ağır şişmanların oranının yüzde 1'in altında, hafif şişmanların yüzde 7-8 civarında, toplamda yüzde 25,8 civarında şişmanlık olduğunu kaydetti.

Türk halkının yüzde 34'ünün haftada en az 6-7 öğünü ev dışında yediğini ifade eden Bağrıaçık, "Toplumda bireylerin yüzde 68'i her gün düzenli kahvaltı yapıyor. Düzenli kahvaltı yapmayanlar yüzde 31,6, hiç kahvaltı yapmayanlar yüzde 0,4. Öğle yemeği toplumun yüzde 63'ü tarafından her gün düzenli yeniyor. Yüzde 37'lik kısım ise düzensiz olarak öğle yemeği alıyor. Akşam yemeği ise toplumun yüzde 72,7'si tarafından her gün alınırken, yüzde 27,3'lük kesim ise akşam yemeğini düzensiz yiyor. Ev dışında en fazla gerçekleşen öğün öğle yemeği" dedi.

-Öğünlerde en çok ekmek tüketiliyor-

Prof. Dr. Bağrıaçık, toplumun günlük 3 öğünde de ekmeği birinci sırada tercih ettiğini ifade ederek, kahvaltıda geleneksel gıdaların tüketildiğini, aylık ortalamada yüzde 25,8 oranla ekmeğin birinci sırada yer aldığını söyledi. Ekmeği, yüzde 25 ile peynir, yüzde 22,8 ile zeytin ve yüzde 17,8 ile bal, reçel gibi gıdaların takip ettiğini dile getiren Bağrıaçık, Türkiye'de bu gıdalara simit, börek ve kekin ilave olduğunu belirtti.

Öğle ve akşam yemeğinde de birinci sırada ekmeğin tüketildiğini anlatan Bağrıaçık, Türkiye'nin batı kesimlerinde etsiz sebze yemekleri tercih edilirken, Doğu bölgelerinde ise et yemekleri ve kebapların baskın geldiğini ifade etti.

Bağrıaçık, ara öğünlerde toplumun en sık tost, simit, sandviç ve bisküvi tercih ettiğini belirterek, hamburger, pizza, dondurma, şekerleme gibi gıdaların daha az tercih edildiğini, araştırma sonuçlarına göre fast food gıdaların beslenme bozuklukları yapıyor iddiasının ortadan kalktığını savundu.

Toplumun, yüzde 85,8'inin yemekleri 30 dakikada yediğini kaydeden Bağrıaçık, günlük düzenli 5 öğün yemek yiyenlerin oranının yüzde 4,4 olduğunu dile getirdi.

Bağrıaçık, en çok tüketilen içeceğin yüzde 47,9 oranla çay olduğuna dikkati çekerek, bunu kahve ve ayranın takip ettiğini, sütün ise yüzde 8 ile çok düşük kaldığını ifade etti.

Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, araştırma sonuçlarına göre toplumun gün içinde ortalama 2 saat 15 dakika bilgisayar kullandığının, 2 saat 20 dakika da televizyon izlediğinin ortaya çıktığını sözlerine ekledi. -
Türklerin En Çok Tükettiği Gıda EKMEK ! 250px-Turkish_bread
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.univ.yetkin-forum.com
 
Türklerin En Çok Tükettiği Gıda EKMEK !
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: GENEL KONULAR & GÜNDEM :: Sağlık Ve Yaşam-
Buraya geçin: