Merhaba Ziyaretçi,
Forumdaki Bilgi Ve Linklerden Daha Fazla Yararlanabilmek İçin Forumumuza Kayıt Olmanızı Tavsiye Ediyoruz..

_____________________
|Üniversiteliler Platformu|
Merhaba Ziyaretçi,
Forumdaki Bilgi Ve Linklerden Daha Fazla Yararlanabilmek İçin Forumumuza Kayıt Olmanızı Tavsiye Ediyoruz..

_____________________
|Üniversiteliler Platformu|
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
Anasayfa|Univli.com|GaleriAramaLatest imagesGiriş yapKayıt Ol
Bize Artık www.sinavzamani.net Adresinden Ulaşabilirsiniz...

 

 Tercihlerin En Püf Noktaları can alıcı tercih listeleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
AsiBoy
[ YÖNETİCİ ]
[ YÖNETİCİ ]
AsiBoy


Erkek
Oğlak Yılan
Mesaj Sayısı : 1978
Yaş : 106
Katıldığı Yer : Erzurum
Puanı : 0
Rep Gücü : 1043759
Kayıt tarihi : 29/08/08

Tercihlerin En Püf Noktaları can alıcı tercih listeleri Empty
MesajKonu: Tercihlerin En Püf Noktaları can alıcı tercih listeleri   Tercihlerin En Püf Noktaları can alıcı tercih listeleri Icon_minitimePtsi 2 Nis. 2012 - 20:26

TERCİHLER KLAVUZU ÇOK İYİ İNCELENMELİ

Bu kılavuz incelenmeden yapılan tercihlerde mutlaka hata olur. Çünkü dikkat edilmesi gereken küçük ama önemli ayrıntılar, bilgiler mevcuttur. Aday ilk önce genel açıklamaları sonrada kendini ilgilendiren kısımları okumalıdır. Bizlerden yardım isteyen adayın ilk önce tercihler kılavuzunu okuyup okumadığını öğrenmeliyiz. Tabi ki en baştan kendimiz çok iyi okumuş olmalıyız. Eğer okumamışsa soracağı çok fazla konu olur hem vakit israfı hem anlama zayıflığı olur.

ADAYLAR TERCİH LİSTESİNİ HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ


Öncelikle yardım isteyen aday bize gelmeden önce kılavuzu çok iyi okumalı sonra kendi oluşturacağı tercih listesini kabaca hazırlamalıdır. Aday puanına ve kişiliğine uygun ayrıca geleceğine güvenle bakabileceği programları, meslekleri hiç kimsenin baskısı ve etkisi altında kalmadan seçmelidir.

1- Kılavuzdan programların yüzdelik dilimlerine bakılmalıdır. Bu yüzdelikler geçen yıl çok önemliydi. Çünkü; sınav sistemi değişmişti ve ortalıkta taban puanlar yoktu. Tercihler yüzdelik dilimlere göre yapıldı. Bu senede yüzdelik dilimleri dikkatle incelemeli ve tercihleri şekillendirmeliyiz.
2- Bir önceki yılın taban puanlarına bakılmalı. Çünkü; aynı yüzdelik dilimde yer alan iki veya daha fazla programdan hangisini üste yazılacağına bu taban puanlara bakarak karar vereceğiz. Bu sene ilk defa taban puanların belli olduğu, A.O.Ö.B.P’ nın belli olduğu bir tercih dönemi yaşıyoruz. Onun için 2-3 puan hem alttan hem de üstten esnekliklere yer vermeliyiz.

Aynı puana sahip yerler arasında aday kararsız kalırsa;

1- İlk önce hangisi daha iyi bir meslek (kişiliğime uygun-geleceği parlak vs.) buna dikkat edilmeli.
2- Sonra hangisi daha iyi bir üniversite (alt yapı-teknik donanım-öğretim üyeleri vs.) buna dikkat edilmeli.
3- Daha sonra hangi şehir (yakın-uzak-modern-büyük vs.) daha iyi buna dikkat edilmeli.


Kısaca: Sonuçlar açıklandığında keşke 5. tercihim yerine 8. tercihime girmiş olsaydım denilmemelidir.

GERÇEKÇİ BAKIŞ AÇISI


Tercihlerimizde belirteceğimiz programlar bizim kendi gerçeklerimize uygun olmalı. Yok babam şunu istiyor, annem bunu istiyor, falanca şu bölümde okuyor, filanca meslek daha popüler... vs. gerekçelerle kendi gerçeklerimizden uzaklaşmamalıyız. Yoksa verilen emek harcanan zaman ve para boşuna gitmiş olur. Yoksa yeniden kendimizi ÖSS kapılarını zorlarken buluruz.

TERCİHLERDE ÖNCELİKLER

1- Aday kendi mezun olduğu alan ile ilgili programları incelemeli.
2- Sonra kendi alanı ile ortak olan diğer alanlardaki programları incelemeli.
3- Alan dışı programları incelemeli. (Yalnız burada aday; ÖSS ham puanı çok yüksek olmak şartı ile kendi alanından veya ortak alanından beğendiği programlar yoksa A.O.Ö.B.P.’si düşecek olsa bile kazanabileceği bir programı tercih yapmalıdır.)
4- 105.000’i geçtiği puan türündeki programlardan 2 yıllık bölümleri incelemeli .
5- Kesinlikle açıkta kalmayayım, mutlaka bir yerlere yerleşeyim diyen adaylar en son tercihlerine Açık Öğretim yazabilirler.

PUAN TÜRLERİ

Adaylar hangi alandan, koldan, bölümden mezun olurlarsa olsunlar mutlaka 3 tür puan hesaplanır. (SAYISAL-SÖZEL-EŞİT AĞIRLIK ) Eğer aday dil alanından mezun olmuş ise YABANCI DİL puanı da hesaplanır.

ORTAK ALANLAR


Bu konu biraz karışıktır. Oldukça dikkat isteyen bir durumdur. Adaylar kendi alanlarından başka alanlarda da tercih yapacaklar ise bunların sıralamasını çok iyi yapmalıdır.

Örneğin: E:A’ lık mezunu bir x adayının puanları,

ÖSS-SAY 150
ÖSS-SÖZ 140
ÖSS-EA 146

......olsun. Bu aday 146 puanlık bir yer yazarken aynı zamanda sayısalda 150 puanlık bir yeri de yazma hakkı vardır. Yine aynı zamanda 140 puanlık sözel alanından bir programı da yazabilme durumu vardır.
Bunlardan en çok istediğini en üste yazarak alt alta sıralayabilir. Yada diğer ikisini yazmayabilir. Ama bu üçünden hangisinin puanı çıkar hangisinin puanı düşer hangisinin kontenjanına girebilir, bu belli olmayacağı için çok istiyorsa alt alta yazabilir.

MESLEK LİSELİ ADAYLAR


Kendi alanlarında tercih yaparlarsa A.O.Ö.B.P.’ ları 0.65 ile çarpılacak. Alan dışı her türlü tercihlerinde ise A.O.Ö.B.P.’ ları 0.2 ile çarpılacak. Yani ikisinin ortası yok. Fakat maddi durumu iyi olan öğrenciler ile ÖSS ham puanı yüksek olan öğrenciler hem alan dışı tercihler yaparak hem de özel üniversiteleri yazarak farklı alanlarda okuma şansını yakalayabilirler.

ÖLÜ TERCİH NE DEMEKTİR

Bu konuyu kısaca bir örnekle açıklamak gerekirse:

1- Aday E.A ‘lık alanından iki tercih yapacak olsun. Bunlardan biri 150 puan diğeri de 152 puan olsun. Adayımızda E.A’ lık 154 puan almış olsun. Tercih sıralamasında 150 puanlık yeri 152 puanlık yerin üstünde bir yerlere yazarsa 152 puanlık yer ölü tercih olur. Çünkü 154 puan almıştır. Kazanma durumunda 152 puanlık yere puanı yettiği halde 150 puanlık yeri üste yazdığı için buraya girer.

2- Bir de ortak alanları tercih etme durumunda yapılan sıralamalara dikkat edilmezse burada da bir ölü tercih söz konusu olabilir. Yani; az önceki adayımızı ele alalım: E.A’ lık 154 puan almasının yanında SÖZ 156 puan almış olsun. E.A’ lık 150 puanlık bir yeri SÖZ’ den 156 puanlık bir yerin üstüne yazarsa bu da ölü tercih olur. Çünkü; SÖZ 156 puanlık yer E.A 154 puana eştir ve bununla kıyaslanarak bir sıralama yapılmalıdır. E:A’ lık 150 ile değil

TERCİH HAKKI KAÇ TANEDİR


• İster 4 yıllık ve üstü
• İster 2 yıllık ön lisans
• İster 4 yıllık Açık Öğretim
• İster 2 yıllık Açık Öğretim ön lisans

Toplam 24 adet tercih hakkı vardır. Aday bunu istediği şekilde kullanabilir. Puanları büyükten küçüğe sıralayabileceği gibi karışık olarak da sıralayabilir. Ama akılcı olanı büyükten küçüğe sıralamaktır.

TERCİH HATALARI


• Alan dışı tercih yapmak.
• Tercih listesini doldurmak için rasgele okumak istemediğiniz bölümler yazmak.
• Kişilik ve kabiliyetlerinizi, okulu ve mesleği tanımadan tercih yapmak.
• Çevresinin istemesiyle, kendisinin istemediği bölümlere tercihlerinde yer vermek.
• Bulunduğu şehirden ayrılma korkusuyla ilgi alanındaki daha iyi üniversitelere tercihinde yer vermemek
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.univ.yetkin-forum.com
 
Tercihlerin En Püf Noktaları can alıcı tercih listeleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Siz Neyi Tercih Ederdiniz :D

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: UNİVLİ & UNİV ADAYLARI :: Tercih ve Meslek Rehberi-
Buraya geçin: