İKİ YILLIK POPÜLER BÖLÜMLER
Sıkça sorulan soruların başında 2 yıllık popüler bölümler gelmektedir. Öğrenciler bu bölümlerin hangileri olduklarını merak ederken bir gerçeği göz ardı etmektedirler. Hepsi için söylenmese de meslek alanlarındaki başarı kişinin yeterliliğine de bağlıdır. Mezun olduğu alanla ilgili yeterli bilgiye sahip olanlar kendi akranlarına göre elbette farklı değerlendirileceklerdir. Bu hem meslekteki başarı için hem de Dikey Geçiş Sınavı için söz konusudur. Toptan kötü veya toptan iyi demek bu anlamda yanıltıcıdır. Örneğin Turizm okumak kimine çok cazip gelirken bazısı için işsiz kalmak demektir. Turizmden çok iyi kazanç elde edenler olduğu gibi işsiz gezenler de vardır.
Buna rağmen bazı bölümler için piyasanın açığının bulunduğu bilinmektedir. Özellikle at işletmeciliği ve antrenörlüğü bölümüm bunun için iyi bir örnektir. Atçılık işletmeciliğinde akademik eğitim almış kişi açığı bulunmaktadır. Bu alanda çalışanların aylık kazancı 3000-5000 TL civarındadır. Yarışmalarda başarılı olan atların yetiştiricilerine de % 10 pay verilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda Gazi Koşusunda 1. olan atın antrenörüne 600bin liralık ödülün 60 bin lirası verilmiştir.
İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu bünyesindeki Sualtı Teknolojisi okulu da son yılların cazip bölümlerindendir. Bu bölümden mezun olanlar sualtı sanayi ve turizm sektöründe malzeme bakım,onarım ve satış konusunda çalışmanın yanı sıra Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne bağlı gemi kurtarma bölümünde ve limanda görev yapmaktadırlar. Okulun 150 mezununun tamamı çalışıyor. 40 kontenjanlı okul uzun süre popülaritesini koruyacak gibi.
Optisyenlik de diğer bölümler gibi hayli popüler 2 yıllık bölümler arasında yerini almakta. Görme bozukluklarının düzeltilmesi ve giderilmesi için dizayn edilmiş optik gereçleri tedarik eden ve hastalara uygulayan eğitim görmüş kişilerin yetiştirildiği optisyenlik 2004 Haziran ayındaki yasa ile gözlükçü açmak için optisyenlik belgesinin zorunlu kılınması ise daha da popüler hale geldi.
Yeni bir bilim dalı olan mekatronik geleceğin parlak bölümlerinden. Bu bölümü okuyan öğrenciler daha mezun olmadan iş teklifi almaktalar. Mekatronik ev teknolojilerinden ileri tıbbi cihazlara, bilgisayar kontrollü tezgahlardan robotlara kadar oldukça geniş bir alanı kapsıyor.
İklimlendirme ve soğutma, havanın ısı, temizlik, sirkülasyon ve nem içeriklerinin daimi olarak kontrol edilmesi anlamına geliyor. ABD'de iklimlendirme-soğutmanın önümüzdeki 10 yıl içinde en fazla gelecek vaat eden meslekler arasında olduğu düşünülüyor. Türkiye'de ise 1990'larda genişleyen klima pazarı istihdamı artırdı. Mezunlar bölümle ilgili sistemleri, teçhizatı kurup işleterek, bakım ve tamirini yaparak mesleklerini icra ediyor.
Çalışma alanı geniş alanlardan bir diğeri de diş protez. Bu bölümü bitiren gençler diş hekimlerinin yanında çalışabildiği gibi kendi protez laboratuvarını da açabiliyor. Gıda teknolojisi okuyanlar da fabrikalarda, laboratuvarlarda tekniker olarak çalışıyor.
Bunların yanında;
-Tapu Kadastro
-Tüm Sağlık Programları (optisyenlik, dişprotez, acil yardım vs)
-Kuyumculuk,
-Gemi Haberleşme,
-Gemi İnşa ve Güverte,
-Grafik Tasarım,
-Uçak ve Gövde Bakımı,
-Raylı Sistemler,
-Endüstriyel Otomasyon,
-Bilgisayar,
-Elektrik
Gelmektedir.