Bitlis Eren Üniversitesi Ahlat Meslek Yüksek Okulu bünyesinde açılan Geleneksel El Sanatları Bölümü'nde yürütülen çalışmalarla, çini, seramik, halı, kilim, takı ve tasarım gibi birçok alanda geleneksel el sanatları yaşatılmaya çalışılıyor.
El sanatlarını yaşatmak için başlatılan çalışmalarda, Ahlat'taki kazılarda çıkarılan tarihi eserlerin figürlerinden de yararlanılıyor.
Ahlat Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Fehmi Bildirici, AA muhabirine, açtıkları bölümle geleneksel el sanatlarını yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Bu çerçevede üniversitede atölyeler oluşturduklarını belirten Bildirici, geleneksel el sanatlarını yaşatmak için çini-seramik, takı-tasarım, halı-kilim atölyeleri oluşturduklarını, 3 atölyede eğitimin devam ettiğini anlattı.
"Bölgede bir ilki gerçekleştirdiklerini" söyleyen Bildirici, şöyle konuştu:
"Üretilen eserlerde Ahlat'ın tarihi dokusunu yaşatmaya çalışıyoruz. Atölyelerde, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını, günümüze kazandırmak için öğrencilerimizle çalışıyoruz. Öğrencilerimiz, Ahlat'taki kazılarda gün yüzüne çıkarılan ve Ahlat Müzesi'nde sergilenen eserlerin bire bir kopyalarını çalışıyor. Yapılan çalışmalar, üniversitemize, bölgemize ve ilçemize kazandırılmakta. Programımız yeni. Bölgemizde, el sanatlarına gönül veren, yeteneği olan, seramik, çini, halı, kilim, takı tasarımı dallarında eğitim almak isteyen öğrencileri bölümümüze bekliyoruz."
-Üniversite öğrencileri kilim dokuyor-
Ahlat Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlisi Sultan Sökmen de halı-kilim atölyesinde öğrencilere ders verdiğini söyledi. Sökmen, "Üniversitemize gelen öğrencilere dokuma tekniklerini, düz dokuma yaygılarını, kilim, cicim, sumak tekniklerini öğretiyorum. Öncelikle küçük ebatlarda işler üretiyoruz. Bunu öğrencilerin sanata elinin alışması için dokutturuyoruz. Daha sonra daha büyük ebatlarda yöresel dokumalar yaptırmayı düşünüyorum" dedi.
Ahlat Meslek Yüksek Okulu El Sanatları Bölümü öğretim görevlisi Nihat Kaplan ise bölümün 2011 yılında ek kontenjanla öğrenci almaya başladığını, kurulan atölyede öğrencilere çini-seramik teknikleri hakkında bilgiler verdiğini belirtti.
Kaplan, "Öğrencilerimizi kalıp dökme, kalıp alma, alçı kalıp, alçı modelleme ürünleri çıkarma ve Ahlat kazılarında çıkan çini seramik ürünlerini yeniden hayata geçirme ve günümüz çini seramik sanatına yeniden kazandırma alanlarında çalıştırıyorum" diye konuştu.
Öğrencilerden Zübeyde Erdil ise daha önce de el sanatlarıyla uğraştığını, bu uğraşını belgelendirmek için üniversitenin açtığı bölüme girmeye karar verdiğini ve bu çalışmada yer aldığı için çok mutlu olduğunu ifade etti.